Dolby Digital 5.1 AC3

 

A Dolby Digital (AC3) egy digitális audiojelekkel dolgozó térhangzásrendszer, amely 5+1 elkülönített csatornát használ a térhangzás kialakítására: bal és jobb első, center, bal és jobb térhangsugárzó (hátsó), illetve - a térben nem lokalizálható, tehát a térhangzást valójában nem befolyásoló, ugyanakkor a - különleges effektek szempontjából fontos mélyhangeffektusokat hatásosan visszaadó basszus. A Dolby Digital (AC3) a moziszerű hangzást hozza be otthonába. A digitális jelkódoló berendezés a Dolby Laboratories fejlesztése.
 
Gyakran feltett kérdések:
 
A digitális tévéműsorokat 5.1 surround hangzással sugározzák? 
Vannak olyan digitális, műholdról sugárzott műsorok (pl. UPC direct adásai), melyek 5.1 csatornás surround hanggal rendelkeznek, azonban maga a digitális műsorszórás nem biztosíték az 5.1 surround hangra.
 
Melyik formátum a jobb, a Dolby Digital vagy a DTS? 
Mindkét formátum kiváló minőséget biztosít, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei (dts - jobb hang, Dolby Digital - többféle extra, felirat, szinkron). Azt tanácsoljuk, hogy látogasson el kedvenc házimozi szaküzletébe, és győződjön meg róla személyesen. 
 
Mit jelent az AC3? 
Az AC3 a Dolby Digital másik elnevezése
 
Mit jelent a Dolby Digital?
A Dolby Digital egy hangtömörítési eljárás, mely lehetővé teszi a többcsatornás digitális hang DVD lemezen történő tárolását
 
Mit jelent az SFC?
A Sound Field Control kifejezés egy olyan technológiát takar, mely a sztereó hangforrásokhoz (mint például a CD lemezek), melyek nem tartalmaznak surround információkat, az élő előadás atmoszféráját képes hozzáadni. Az SFC technológiával a Panasonic és Technics erősítők integrált jelfeldolgozó áramkörüknek köszönhetően a sztereó fősugárzók mellet egyszerre képesek a center és surround csatornákat is megszólaltatni különféle üzemmódokban: Hall, Club, Live, Theatre és Simulated Surround
 
Mi a különbség a Dolby Digital és a Dolby Pro-Logic között? 
A Dolby Pro-Logic formátumban a hátsó hangsugárzók mono üzemmódban működnek (annak ellenére, hogy kettő van belőlük). A Dolby Digital sztereó surround csatornát tartalmaz, így precízebb és jobb minőségű surround hangminőségre képes. 
 
Mi a különbség a Dolby Digital és a DTS között? 
A Dolby Digital és a DTS egyaránt 5.1 csatornás hangformátumok. A két formátum eltérő tömörítési arányt alkalmaz, így hangminőségükben is különbség tapasztalható. Az Egyesült Királyságban megjelenő DVD lemezek csak Dolby Digital hangformátumot tartalmazhatnak, míg a DTS hangsáv más országokban is csak egy másik hangformátummal együtt kerülhet a lemezre. A DTS a kisebb tömörítési arány miatt több helyet igényel a lemezen (így az ilyen DVD-k általában kevesebb extrát tartalmaznak), emiatt csak elvétve találni néhány DTS formátumú lemezt.
 
Mit jelent az 5.1?
Az 5.1 kifejezést az olyan surroud hangrendszerek összefoglaló neveként használják, mint a Dolby Digital és a DTS. Ezek a digitális hangrendszerek 5 teljes sávszélességű (elülső jobb és bal, center, surround bal és jobb) és egy sávkorlátozott csatornát biztosítanak a hangsugárzók és a mélysugárzó számára. Innen az 5.1 elnevezés.
 
Mi a különbség a DVD-Audio és a CD lemezek között?
Annak ellenére, hogy a CD lemezek valóban széles dinamikatartománnyal rendelkeznek, a 20kHz feletti frekvenciák átadására már nem képesek. Ezek a magas tartományok, kutatások szerint, hatnak a zene érzékelésére, valamint stresszoldó hatással rendelkeznek.
A DVD-Audio formátum magastartománya egészen 96kHz-ig terjed (összehasonlítva a CD 20kHz-ével), maximális dinamikatartománya pedig eléri a 144dB-t (szemben a CD 96dB-es teljesítményével).
A DVD-Audio maximálisan 400 percnyi (CD minőségben), vagy több mint 74 percnyi 6 csatornás 96kHz-es 24 bites felbontású zene rögzíthető.
Ezenkívül, a DVD-Audio lemezeken 4.7GB-nyi adat tárolható, ami hétszerese a CD kapacitásának. Ez a lemezhely nem csak a CD lemezeknél sokkal jobb minőségű kétcsatornás sztereo hanganyag rögzítésére használható, de többcsatornás hang, szöveges információk, grafikus adatok és sok minden egyéb tárolására is igénybe vehető.
A lemez egy oldalának mindkét tárolórétegét igénybevéve a tárolóképesség akár 8.5GB-ra is növelhető. Az egyrétegű lemezek két oldalán 9.4GB, míg a kétrétegű lemezek két oldalára 17GB anyag fér el.
A hosszú játékidőnek köszönhetően a DVD-Audio lemezek kiválóan alkalmasak élő koncertek, operák és más hasonlóan hosszú zenei programok egyetlen lemezen történő rögzítésére és tárolására.

 
 
Milyen a DVD-Audio lemezek hangzása?
A CD lemezekénél összehasonlíthatatlanul jobb, 192kHZ-es vagy 96kHz/24-bites lineáris PCM hangzás tisztább hangzást és a hangszerek, mint például a cintányér, hangjainak valóságosabb visszaadását eredményezi. Ezen a lemezformátumon kényelmesen nagy tartalékok állnak a magas hangtartományok rendelkezésére, valamint a közép és mély tartományok is árnyaltabban és valósághűbben tudnak megszólalni.
A gyors, nagyfrekvenciájú hangcsatornák eredményeként az egyes hangjegyek jobban elválnak egymástól, a sztereo hangképzés pedig a precízebb, mélyebb és egységesebb hangzástérről gondoskodik. A többcsatornás hangzásnak köszönhetően megtapasztalhatjuk, milyen egy koncert a legjobb ülőhelyről hallgatva, vagy akár az igazi zenei klubok hangulatát is nappalinkba varázsolhatjuk. A DVD-Audio hangjának természetes gazdagsága teszi igazán élővé a zenét, olyan érzést keltve, mintha mi is 'ott lennénk'
 
Milyen típusú anyagok rögzíthetőek a DVD-Audio lemezeken?
Bármilyen zenei anyag rögzítése lehetséges. Műfajtól függetlenül a jazz, rock, klasszikus vagy bármely más zene összehasonlíthatatlanul jobban szól a DVD-Audio lemezekről. A kétcsatornás sztereo és a kreatív lehetőségeket is rejtő többcsatornás hang kivételesen nagy felbontással és széles dinamikatartománnyal szólal meg.
A híres zenei felvételek újrakeverésével a többsávos eredeti felvételek dallamai újszerű, soha nem tapasztalt valósághűséggel csendülhetnek fel otthonunkban. Az interaktív lehetőségek még tovább bővítik a zenei élmény lehetőségeit.
Milyen interaktív funkciókra nyújt lehetőséget a DVD-Audio?
A TV vagy számítógép képernyőjén a zene hallgatása közben interaktív módon jeleníthetőek meg a kapcsolódó videoklipek, albumborítók, dalszövegek, a lemez létrejöttével kapcsolatos információk, vagy éppen az előadó üzenetei.

 

 

Főoldal / Lap tetejére